S dolaskom najmlađih članova obitelji puno se toga mijenja. Postajemo roditelji i podarena nam je velika ljubav, ali i odgovornost. Uz to, sve naše ostale uloge i dnevni zadaci ne nestaju.

Bolja organizacija često se nađe na popisu novogodišnjih odluka, a dok čekamo novo izdanje konferencije i sajma za roditelje Sretno dijete, inspiraciju i savjete potražili smo kod jedne svestrane mame blizanaca. Željka Macan Čičko, koju mnogi ljubitelji slastica prate na blogu Šparhet, radi u odjelu nabave jednog velikog trgovačkog lanca. Za sebe kaže da je i prije majčinstva voljela red i plan, s čime je nastavila i nakon djece, i to s dva dječaka – odjednom.

Željka Macan Čičko s blizancima (Foto: Privatni album)

“Moja mama ima sestru blizanku, tako da sam oduvijek znala da postoji šansa da i ja dobijem blizance, ali sam mislila da će me to nekako zaobići :). Naravno, na samom pregledu je uslijedio šok, nekoliko suza (radosnica, ali i onih od pitanja, a što sad)”, priča nam Željka kroz smijeh. Znala je da u novoj situaciji ne smije sve prepustiti slučaju i da joj treba dobra organizacija.

Prvi korak – uskladiti ritam

“I u svakodnevnom životu , prije nego sam rodila , jako sam voljela red i plan, tako mi je lakše funkcionirati. Isto sam nastavila i nakon njihova rođenja. Prvi korak bio je uskladiti im ritam, da jedu i spavaju u isto vrijeme. Kad smo to uspjeli, sve je bilo lakše. Sukladno tome planirali smo svaki dan, šetnje, izlaske, druženja, peckanje kolača (uglavnom je to bilo u vrijeme njihovog spavanja). Svaka mama zna da dan s djecom nije nikada moguće 100% isplanirati, ali stvaranje nekih rutina je puno značilo i njima, a i meni jer sam mogla planirati vrijeme za sebe, što je za svaku mamu jako bitno, da ne zaboravi na sebe, da je i dalje žena, supruga, a tek onda majka. Svi znamo da je sretna mama = sretna beba“, kaže Željka i nastavlja sa savjetima.

“Dobra organizacija je ključ svega. S povećanjem obveza potrebno je presložiti prioritete. Mame će se složiti da se s dolaskom djece ti prioriteti nekako prirodno, sami od sebe preslože. Jako je bitno da imate podršku obitelji, ponajprije supruga, koji će preuzeti dio obveza na sebe, kako biste i vi mogli odvojiti neko vrijeme za sebe. Po dolasku iz bolnice, suprug i ja smo imali raspored dizanja po noći, ja sam spavala prvi dio noći, tada je on preuzeo brigu oko hranjenja i presvlačenja i obrnuto. Mislim da nas je to spasilo ta prva dva mjeseca, kad se sve činilo kao jedan beskonačan dan, bez kraja”, otkriva nam.

Kolači kao antistres terapija

Iako su blizanci poseban izazov za svakog roditelja Željka je našla vremena i za pisanje bloga Šparhet, što joj je bilo, kako kaže, svojevrsna antistres terapija na porodiljnom i nešto što je radila za svoju dušu.

“Ljubav prema kolačima javila se još dok sam bila mala, stalno sam nešto mutila, mijesila, izmišljala neke svoje recepte. Naravno, nisu to bili neki komplicirani recepti, uglavnom varijacije biskvita s čokoladom, pekmezom ili pudingom, ali tako je počelo. S vremenom je postala svojevrsna tradicija da za nedjeljni ručak ja pripremam desert. Kako sam stalno isprobavala neke nove recepte, suprug i sestra su me krenuli nagovarati da te svoje recepte dijelim s drugima i pokrenem blog.”

Ljubav prema kuhanju i pečenju prešla je i na dečke koji su s mamom rado kuhinju pretvorili u svoje svakodnevno igralište. “Kako dosta vremena provodim u kuhinji, tako su i dečki , posebice u fazi puzanja, stalno bili samnom u kuhinji. Najdraža igračka su im bile plastične posude u kojima su i oni “miskali” kao i mama. Kad su krenuli u vrtić i vidjeli da tamo ima mala kuhinja u kojoj mogu sve dirati, malo je reć’ da su bili oduševljeni, čak je i teta komentirala da se vidi da dečki stalno kuhaju s mamom“, kaže nam zadovoljno mama Željka za koju još neko vrijeme neće biti odmora. Naime, na proljeće braći blizancima stiže i jedna mala seka.

Recepte i crtice iz života Željke Macan Čičko možete pratiti na njezinom blogu Šparhet te Instagram i Facebook profilu.

Imate svoju priču i savjete oko roditeljstva i organizacije? Javite nam se na sajamsretnodijete@gmail.com.